Astroučionica: i znanost može biti zabavna

24/05/2019

Trajanje čitanja: 3 min.

2018. godine pokrenula sam internetski portal Astroučionica želeći zabavnim i pristupačnim tekstovima na hrvatskom jeziku objasniti pojave u svemiru, te kako znanstvenice i znanstvenici dolaze do svojih otkrića. Astroučionica je namijenjena ljudima svih dobi, a postoji i kao Youtube kanal te je prisutna i na društvenim mrežama (Facebook, Youtube, Instagram, Twitter).

Znanost je zanimljiva, kreativna i bitna za društvo

Posao znanstvenice vrlo je zanimljiv, uzbudljiv i kreativan i voljela bih to, kao i poimanje znanstvenog načina razmišljanja i zaključivanja (odnosno znanstvene metode) približiti svima. Mislim da je ovo pogotovo važno u današnjem svijetu u kojem mnogi ne vjeruju znanstvenim saznanjima iako su ona utemeljena i čvrsta.

Primjerice, već jako dugo znamo da je Zemlja kuglastog oblika, a da nije ravna ploča. Znanstvenici su jednoglasni u vezi s klimatskim promjenama na Zemlji. Unatoč tomu postoje čitavi pokreti koji to niječu. U suštini toga problema svjetskih razmjera nerazumijevanje je znanstvenog pristupa, zaključivanja i znanosti kao takve. 

Općenito smatram da je iznimno važno da svoje znanje podijelimo s djecom, mladima i općom populacijom. U tom kontekstu pogotovo su bitna djeca jer su ona naša budućnost i mislim da bi trebala imati pristup provjerenim i čvrstim informacijama vezanim uz znanstvena otkrića, ali ispričanim jednostavnim i zabavnim riječima. Svoj doprinos tomu mogu dati kroz svemir i Astroučionicu 🙂 .

Ukratko o Astroučionici.

Portal Astroučionica

Internetski portal Astroučionica zapravo je blog koji se dotiče raznih tema iz astronomije i astrofizike, primjerice našeg Sunca, supermasivnih crnih rupa, te onoga čime se astrofizičari bave. 

Ako volite promatrati pojave na nebu (ili to želite početi činiti), na portalu ćete naći mjesečnu NASA-inu najavu o tome što nas očekuje na noćnome nebu u tekućem mjesecu. Moći ćete ispuniti i pokoji kviz vezan uz svemir, a portal je i glavni izvor informacija vezan uz proslavu IAU100 koja se odvija tijekom 2019. godine povodom stote godine postojanja Međunarodnog astronomskog saveza (engl. International Astronomical Union). 

Unutar proslave IAU100 organiziraju se mnoga događanja vezana uz nebo, svemir, astronomiju i astrofiziku i Hrvatska već vrlo aktivno sudjeluje u tome. U srpnju ćemo obilježiti pedesetu obljetnicu prvog spuštanja čovjeka na Mjesec, a jedan od velikih (i meni posebno dragih) događaja bit će prilika da Hrvatska imenuje jedan egzoplanet i zvijezdu oko koje se on okreće, odnosno sustav zvijezde i planeta izvan našeg Sunčeva sustava. Cijeli proces predlaganja i izbora bit će ubrzo izložen na portalu te ćemo pozvati škole i druge ustanove da predlože imena.

Ukratko o proslavi IAU100.

Zašto volim Astroučionicu?

Internetski portal Astroučionica zasigurno je jedan od mojih najdražih projekata u ovom trenutku. Sažima mnogo toga što me veseli: astronomiju i astrofiziku, kreativan rad poput pisanja, rada na fotografijama i snimkama te osmišljavanje tijeka cijelog projekta. Ono što me posebno raduje jest da ću u sljedećoj akademskoj godini (2019./20.) moći mnogo više vremena posvetiti ovom projektu jer ću biti na studijskoj godini što znači da ću biti oslobođena svih obaveza na fakultetu te ću se u potpunosti moći posvetiti znanstvenom, nastavnom i popularizacijskom radu.

upload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram