Kampanja «Prva četiri su najvažnija»

28/05/2019

Trajanje čitanja: 2 min.

Već gotovo dva mjeseca pomažem u brizi oko ovih preslatkih štenaca – od samog njihova okota, 3. travnja 2019. – a i ponosna sam koordinatorica mlade udruge «Kako psi komuniciraju» koja, uz pokroviteljstvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira kampanju ”Prva četiri su najvažnija” kojoj je srž pravilna socijalizacija i udomljavnje ovih malih, razigranih, samouvjerenih, ali pristojnih štenaca.

Naši štenci smiju u novi, dobri i topli dom nakon 2. lipnja 2019., stoga udomite jednog (ili više njih!) i svakako podijelite ovu informaciju na svojim društvenim mrežama. Javiti nam se možete mejlom na [email protected] ili telefonom na 091 518 04 19, a pročitajte i upute za buduće udomitelje naših štenaca. A ako imate priliku dati nam medijsko pokriće bilo koje vrste, i štenci i mama, a i svi mi u udruzi bit ćemo vam jako zahvalni.

Štenci s pet tjedana igrali su se već kao veliki. U dobrom su odnosu sa svojom kutijom, iako ih ona ponekad i ljuti 🙂

Kampanja “Prva četiri su najvažnija”

Znate li koliko je za pravilan razvoj pasa bitno da štenci ostanu barem 2 mjeseca u leglu s majkom i braćom i sestrama te da se nakon odlaska iz legla nastave pravilno socijalizirati (i sa psima i s ljudima i s svim zamislivim situacijama, predmetima, zvukovima)? E pa, najvažnije je! I upravo to želimo osvijestiti u ovoj kampanji. 

Naša kampanja ima dva cilja:

1)   obučiti sadašnje i buduće vlasnike pasa, sadašnje i buduće uzgajivače pasa i cjelokupnu javnost o važnosti toga da se štene ne odvoji prerano od majke i legla te da mu se osiguraju kvalitetni uvjeti odrastanja u razdoblju razvoja koje se naziva ključnom socijalizacijom,

2)  ukazati na važnost toga da psi u tom osjetljivom razdoblju (prva 4 mjeseca života) nikako ne bi smjeli živjeti u izolaciji od drugih pasa i ljudi, zato što to ima štetan utjecaj na njihov psihofizički razvoj.

Suštinu kampanje čini osam štenaca koji su se kod nas okotili, te njihova mama (preuzeta skotna iz od udruge Održiva zajednica u Zadru), a koje bismo voljeli početi udomljavati dva mjeseca nakon rođenja, dakle od 2. lipnja nadalje. Stoga nam se brzo javite ako želite biti dijelom ovog projekta!

Bez znanstvenog pristupa ne ide

Od rođenja štenaca provodimo pravilnu ranu socijalizaciju (prema Američkom veterinarskom društvu za ponašanje životinja), a nakon udomljavanja štenaca pratit ćemo njihov daljnji razvoj kroz godine koje dolaze. Usporedo s njima, kroz suradnju s hrvatskim udrugama i skloništima za pse pratit ćemo i razvoj štenaca koji su ostavljeni bez mame u ranoj fazi (odmah po okotu) pa su ih othranili volonteri ili su okoćeni u azilu (pa su odrastali u leglu s mamom i ostalom braćom i sestrama, ali uz, za pretpostaviti je, ne baš najpoticajnije uvjete života). 

Ako ova kampanja zaživi kako bismo željeli da zaživi, cilj nam je nastaviti s projektom te kroz desetak godina prikupiti znatno veći uzorak pasa te na temelju njega i empirijski potvrditi pretpostavljene zaključke o važnosti pravilne rane socijalizacije.

upload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram