posao

Vođenje projekata i timova

Dosad sam vodila mnogo projekata. Izdvojila bih tri najveća: COSMOS , VLA-COSMOS 3 GHz Large project, i CoSMass.
 
COSMOS je međunarodna kolaboracija od otprilike 200 znanstvenika koji se bave proučavanjem razvoja galaksija kroz kozmičko vrijeme istražujući galaksije u jednom polju na nebu koje se zove COSMOS. Zajedno s dvjema kolegicama iz SAD-a 2019. godine postala sam suvoditeljicom te velike kolaboracije.
 
VLA-COSMOS 3 GHz Large project sažima gotovo 400 sati opažanja polja COSMOS radioteleskopom VLA te vođenje i koordiniranje međunarodnog tima od petnestak ljudi. Projekt je uspješno proveden i rezultirao je nizom znanstvenih radova te proizvodima (mape neba i katalozi galaksija) koji su ustupljeni javnosti.
 
CoSMass je projekt koji je iznosom od 1,5 milijuna eura financiralo Europsko istraživačko vijeće (European Research Council, Starting grant), a sastoji se od vođenja međunarodne grupe mladih znanstvenika na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu u proučavanju rasta zvjezdane mase supermasivnih crnih rupa kroz svemirsko vrijeme.

Popularizacija znanosti

Komunikaciju i popularizaciju znanosti uzimam vrlo ozbiljno, pogotovo kada predajem djeci :). Medijska pozornost koju sam dobila ponajviše zahvaljujući svojem ERC projektu CoSMass otvorila mi je vrata prema učinkovitijoj popularizaciji znanosti, a to je dovelo do mojeg trenutačno najdražeg projekta, astrobloga Astroučionica. Riječ je o internetskom portalu na kojem mi je želja jednostavnim riječima objasniti svemir i sve u njemu, ali i to kako znanstvenici i znanstvenice dolaze do svojih saznanja.